Mikaelas Skidskola filmotek
Att slå av telefonen, traska på fjället -oavsett skidbredd, skodon eller årstid- och somna fjällnära, är bland det bästa vi vet. Vi har en stor förkärlek till naturen och i synnerhet nypistade räls och manchester. Vi vill på den här sidan bjuda dig på både fjällvyer och tekniktips digitalt.
Vi ser fram emot att kanske möta just dig i skidspåret!
Längdskidåkning är en enbens-idrott, du strävar efter att stå på ett ben i taget. Flytta din kroppstyngd från ena skidan till den andra. Klapprar det när du åker? Försök att sätta ned foten längre fram, jämnt med den andra foten. Lägg blicken framåt, du hamnar i en bättre position, hittar balansen och kan njuta av fjällvärlden. Stavarna i lutning och nära kroppen. Anpassa steglängd och frekvens på armarna beroende på hur brant uppförsbacke.
Vasaloppets främsta. Välj en hög utgångsposition och sätt ned stavarna lodrätt i lättåkt terräng. Du kan nästan ha känslan av att falla framåt här, då tar du hjälp av kroppstyngden och kan åka mer energisnålt, flytta tyngdpunkten från häl till fotblad. När stavarna sätts i ska överkroppsmuskulaturen aktiveras. Du är starkast i bålen, jobba med mage och rygg. Avsluta armrörelsen när du passerat höften.
Det enskilt bästa sättet att träna teknik på är att åka utan stavar. Oavsett förmåga så är det få gånger du får sådan tydlig feedback av din skidåkning. Flytta din vikt från ena skidan till den andra. Lägg blicken framåt. Använd armarna som om du hade haft stavar i händerna, sträva efter att hitta en fin rytm. För att träna balansen så testa att stå kvar och räkna till 1-2-3.
Timing mellan överkropp och benarbete är A och O i denna teknik som du med fördel använder när det går svagt emot. Stakning med överkroppen där du nyttjar din bålstyrka och ett benarbete som påminner om det vi gör i diagonalåkningen. Jobba alltid med vartannat ben här. Testa stakning med frånskjut utan stavar för att träna din benrörelse.