Helags V:a 1704 m.ö.h
Predikstolen 1682 m.ö.h

Cyklade in till fjällstationen, bytte till löparskor och traskade upp på toppen. Alla borde gå topptur, äta 2-rätters, dricka vin, basta och bo på fjällstation ofta.

Efter en natt på fjällstation och frukostbuffé tog vi sikte på att följa högra kammen av Helags en bit, skråa ned och så upp vid renstängslet till Presikstolen. Rundade Helags på andra sidan hem. Mäktigt i dalen mellan Predikstolen och Helags. Fick reda på att Predikstolen tidigare hetat Nedalsstöten. Cyklade tillbaka från fjällstationen till Torkilstöten, efter några timmar lutad mot en husvägg i solen med en kaffe i den ena handen och en chokladkaka i den andra.

Och så är det, det här med att bo på fjällstation som kräver några extra rader.

Jag älskar att bo på fjällstation, älskar känslan av att komma tillbaka från en topp, landa mot husväggen av fjällstationen och sitta där i solen. I söndags ville jag inte cykla hem överhuvudtaget. Om jag inte förstod att ju senare vi cyklade hemåt ju högre blev risken att ramla av från spång, så hade jag nog suttit kvar. Cyklingen ner mot Ljungdalen är inte speciellt fysiskt, det är koncentrationsmässigt jag tar slut.

Jag älskar fina möten på fjällstation. Det är bordsplacering till middagen på Helags. Vi hamnade bredvid ett norskt par. Att jag skriver vart de kommer ifrån blir viktigt för historien om en stund. Vi fick in vin och pratade lite om dagens strapatser liksom morgondagens. De undrade såklart varför jag valde att gå upp på västra toppen och Predikstolen, men inte högsta toppen av Helags. Jag berättade om 60 toppar över 1000 meter och att det förhoppningsvis dagen efter bara är pallen kvar för mig, tre stycken toppar i Funäsfjällen över 1000 meter att gå upp på. Varpå han säger:

”Jag brukar aldrig berätta det här för någon….”

De har varit ute och vandrat i några veckor från Röros på norska sidan, till Rogen, Tänndalen och Ramundberget och nu är de på Helags fjällstation. Dagen efter fortsätter de mot Sylarna. Vanligen är de bosatta i Oslo. Kring Oslo finns det fina skogsområden och uppenbarligen förbannat många fantastiska sjöar. Detta par besöker alla namngivna sjöar kring Oslo. Under 25 år har de hållit på. De har 12 stycken kvar.

1200 stycken har de redan besökt. ETTTUSENTVÅHUNDRA STYCKEN(!)

Konstaterar att på åtta dagar, söndag-söndag så inkasserades 4966 höjdmeter från 6 toppar över 1000 meter och däremellan lite rullskidåkning. Även lite paddling på Funäsdalssjön, men dåligt med höjdmetrar just där. Så många sjöar utöver Funäsdalssjön blev det väl egentligen inte, men några på väg till topparna.

De små prickarna på bild nummer två, som ser ut som myror, är inget annat än ren. På bild nummer tre syns Sylsjön.