Skedbrofjället 1148 m.ö.h

Tälttur och kanot. Varken det enklaste eller snabbaste sättet att ta sig till toppen, men en av de mest upplevelsefina turerna. Ett ord som kanske inte finns, jag ser framför mig en blandning av upplevelserika och fina.

Jag vill att alla ska få uppleva detta. Glida fram i ett naturreservat, låta kanoten sakta maka sig fram i ljuset av solnedgången och lyssna till tystnaden. Jag vet ingen annanstans det är så tyst som här. Men så slås jag av tanke, att jag inte alls vill dela med mig av detta. Jag vill inte möta fler än två tyskar, en hund och två norrmän när jag är här ute. Det är den egoistiska tanken som dyker upp, men jag delar ändå turen här. Den tanken vinner.

Varje sommar är jag i Rogen, liksom att jag varje sommar bor på fjällstation. Sommartradition tydligare än att bada i Härjedalen.

För två somrar sedan paddlade jag ut själv i en kajak och hade tältet med mig. Bestämde mig för att vara utan distraktion under 24 timmar. Telefon avstängd (men med), ingen musik, inget att läsa. Reflekterade över att jag inte någon gång under 30 års tid hade varit själv och tyst utan distraktion under ett dygn. Torde ju vara självklart, men är det inte. Så jag testade.

Den här gången var vi två och inkasserade några av ledighetens finaste dagar och en ny topp över 1000 meter. Foton tagna av Rasmus Ekman.

Det är två toppar kvar, en tur.