Stor-Mittåkläppen 1212
Lill-Mittåkläppen 1005

Mittåkläppen, kanske den topp av de 60 över 1000 meter som jag varit upp på flest gånger. Kanske också den enklaste i förhållande till vad mäktig den är. Kanske också den topp jag tycker allra bäst om (hittills). Karaktäristisk för Bruksvallarna & Ramundberget och med den bästa våffelstugan nere vid starten.Jag brukade jobba vid Djupdalsvallen om somrarna, jag försöker fortfarande att få några pass där varje sommar. Alla borde hänga lite mer vid en fäbodvall tänker jag. Mina tre favorituppgifter:

1. Köra skottkärra med ved över gården
2. Elda
3. Dricka kokkaffe

Kör skottkärra med ved gör man för att kunna elda varmvatten till disken. Eldar gör man i stugan för att kunna koka kaffe och hålla stugan varm kalla dagar. Och ja, kaffe dricks för att det är gott:)

Två toppar idag, jag sprang och gick med stavar, första stunden funderade jag mest på varm choklad, batteristrumpor och om jag skulle tagit långkalsonger 😉 Termometern visade 6 grader och vind, kontrast till måndagens tur i t-shirt. Det var nysnö och istappar på fjället. Jag fick kämpa, men njöt mest. Det här med vind på fjället gör att jag känner mig lite mer levande.

Med stavarna fick jag lite överkroppsträning på köpet, vi kan kalla det stavgång. Min farfar, som inte lever längre, förstod aldrig vad jag gör på Springtime Travels resor till Portugal när jag instruerar stavgång. Alla kan gå med stavar, han också.
Farfar var envis och lärde mig att kämpa. Han var inte så imponerad av att jag skulle vara assisterande banchef på ett världsmästerskap, däremot av att jag delade hus med Tomas Wassberg i Falun. Utan farfar hade jag aldrig varit på VM.

Min orientering var inte speciellt fördelaktig idag, den är inte jämt det. Det var för mycket motvind för att jag skulle vilja springa i den, då blev det brant istället. Jag var för trött för att springa runt på led, så jag genade i blötmark vilket inte var helt uppskattat av mina ben.
På skidgymnasiet kommer jag ihåg en spurt, jag och Emma mot Peter. Jag var duktig sprinter och gjorde mina bästa resultat på just dessa distanser och hade en bra spurt. Vi vann den här gången. Å andra sidan är det inte svårt att spurta mot någon som går när man själv springer 😉 Peter var skadad eller sjuk och gick därför orienteringen, jag och Emma sprang hela.

Peter var för övrigt min fadder första året på skidgymnasiet, jag fick nybakade kanelbullar och så visade han hur man gör 10 stycken chins på dörrlist.

Jag sprang inte så mycket fel, bara inte helt optimalt och jag mötte en älg på 10 meters avstånd, det hade jag inte gjort annars. En bra förmiddag och jag inkasserade två nya toppar.