Jag gillar att sitta med en kaffekopp i handen, kika på kartan och planera in kommande strapatser, jag gillar berättelser och historier om toppbestigningar och fjällturer, jag älskar att vara på fjället och jag gillar det här med att springa obanat ditt lusten leder. Kanske är det därför projekt 60 toppar över 1000 meter har varit mitt i prick. Trötta ben, alldeles för lite fika i magen, kalla vindar, sällskap av envetna mygg, skavsår, ja visst, det också! Men mest alldeles alldeles fenomenalt bra och massa lycka. Två toppar till och jag är halvvägs. Jag går in här och läser om andras strapatser och skriver dit några rader om mina egna. Så här såg det ut igår.

Sjnjuhtie 1145 m.ö.h
Foten badade i lila ljung och sällskapet hittade jag i form av renar ute på fjället. Utgick ifrån Urgnäset, cykel hade varit ett alternativ fram till Fjällsätern om man velat spara löparbenen i 7 km, nu blev det totalt 26 km löpning för tre toppar (Sjnjuhtie-Jorpetjahke-Rödfjället). Magnifik sensommardag på fjället i shorts och t-shirt.

Jorpetjahke 1203 m.ö.h
Av tre toppbestigningar så kändes den i mitten som att den gick av bara farten. Fikade bananpannkakor i sänkan mellan Sjnjuhtie och Jorpetjahke och samlade på mig renhorn i nästa sänka på vägen till Rödfjället. Ett hav av lila ljung och en sol som lyste från klarblå himmel satte guldkant på en dag i Funäsfjällen.

Rödfjället 1243 m.ö.h
Få namn passar så väl in på beskrivningen som Rödfjället. En vacker sensommardag där fjället skimrade i rött. Tredje toppen för dagen, sprang leden från rengärdet tillbaka till Urgnäset. Ett uppfriskande dopp i Tännån när jag kom tillbaka till bilen, klockan visade på 26 avverkade kilometrar.