60 toppar av 1000 meter, i fredags knatade jag upp för den högsta, tillika världens tredje bästa topptur enligt tidskriften National Geographic som förra året rankade världens tio bästa toppturer. National Geographic har fastnat för den naturliga magi som platsen har tillsammans med den kulturella närvaron.
Jag bockar nu av den andra av sextio toppar i Funäsfjällen, denna 1796 m.ö.h gjord på topptursskidor den 11/3 2016.

Jag känner mig priviligerad och glad över att bo just här, kunna kika väderprognosen på torsdag lunch och se att det ser bra ut ytterligare två dagar till, ringa upp till fjällstation och boka boende fredag-lördag. Gå upp som vanligt när klockan ringer 06.00 fredag morgon, men istället för att förbereda sig för jobb hämta ryggsäck, transiver, sond och spade samt steka bananpannkakor. Understället åker på som vanligt, oavsett om det är jobb eller ledighet. Innan klockan 09.00 har vi lastat över ryggsäckar och skidor på en skoter i Ramundberget och med marginal är vi vid fjällstationen som ligger vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln innan lunch.

Det blåser inget så idag är dagen då både jacka och mössa åker av och vi traskar i underställ. Utsikten är magnifik och med undantag för en brant är det väldigt enkelt att gå upp. Tyngdöverföringen går att känna igen från det jag är van på längdskidorna, men när det blir brant och det är dags att kanta skidorna är jag inte lika hemma. Vi är ensamma på vägen upp, på toppen och på vägen ner. Det gör mig inget, kanske gör det det hela mer storslaget, men någonstans önskar jag att fler fick uppleva detta en dag som denna. När vi kommer ner lägger vi oss på trappen till ”Nordan” och somnar till i solen lagomt mosiga. Bastun väntar och sedan är det 3-rätters och ett glas vin framför öppen eld. Likväl som att jag önskar alla som förmår att ta sig upp på toppen (sommar eller vinter, sommar är enklast) så önskar jag att alla fick bo på fjällstation en natt.

Dagen efter vaknar vi en timme innan frukosten serveras genom solstrålar som letar sig in i rummet och jag ligger och funderar på nästa topp att ta. Kanske blir det några i närheten av Bruksvallarna på skateskidor på skaren?

Genom att trycka här hittar ni sidan över toppar.