Så rasslade det till bland toppar över 1000 meter och fina fjälläventyr i ett briljant höstväder. Först Lillfjället en vanlig måndag, inte alls så litet som det låter, 1117 m.ö.h.

Sedan en fredag med skidsällskap. Ska man övertala någon att följa med på en 30 kilometer lång tur i löparskorna inklusive 5 toppbestigningar över 1000 meter så gäller det att fråga rätt person. Någon som gillar att vara ute i timmar, närmare bestämt i sex sådana. Jag tog ledigt från jobbet och skidåkare Stefan följde.

Storvålen 1123 m.ö.h blev dagens första topp, utgångspunkten var Urgnäset med fin stig första kilometer, resterande 29 kilometer var utan stig och med undantag för att det bitvis var stenigt var det trots allt lättsprunget. Termometern visade -5 när vi stack iväg, men backar gör en varm och ganska snart började solens strålar att värma.

Fiskbäckvålen 1096 m.ö.h var mäktigare än vad jag trott på förhand och det storslagna kanske späs på av att du är mitt ute i ingenstans.

Bratteriet 1278 m.ö.h var dagens högsta topp och ännu mer ute i ingenstans. Konstaterar att fina dagar spenderar jag bäst på fjället. Sprang ned mot Kattriet och i svackan stopp för en fika. Bananpannkakor med blåbär i stod för det goda, norsk makrill i tomatsås för det mättande.

Med fisk och pannkaka i magen var vi snabbt uppe på Kattriet 1074 m.ö.h. Jag sneglade bort mot Skedbrofjället och drömmer om hårda isar och att kunna ta skridskor till foten av en topp.

Skomshåriet 1025 m.ö.h, som från Fiskbäckvålen sett ut som en fjällkant visade sig vara mer topplik än så och toppröset vittnar om att fler tagit sig upp hit.

Dagvola 1095 m.ö.h igår och ett helt norskt landskap var förvandlat i vit och vacker frost. Att tro sig vara uppe på högsta punkten innan den egentligen inträffar hör till vanligheten när man bestiger toppar, idag dök ”högsta punkten” upp flertalet gånger om, till stor del för att vi inte såg speciellt långt i det vita. Jag hade sällskap av Emma, vi hade löparskor på fötterna och med utgångspunkt Ryvollen var detta en snabb tur. Och en av de vackraste trots eller kanske tack vare (?) den vita frosten och mystiken kring vad som väntade här näst. Avrundade med lunch och spa på Fjällnäs, magnifikt bara det.