Grönvålen 1000 m.ö.h

När räknas det att man har badat? Jag visste med mig att jag skulle bli blöt. Vädret sa risk för nederbörd, ledbeskrivningen sa två vadningar över Tännån och Ljusnan, kartan visade myrmark och det har varit en fin vinter med mycket snö. Jag tror det mest handlar om förväntningar. Man gör klokt i att inte förvänta sig att vara torr om fötterna vare sig man vandrar, cyklar eller springer fjäll.

Grönvålen mäter 1000 meter över havet, just att klassificera sig in på listan av toppar över 1000 meter i Funäsfjällen. För mig blev det nummer 49/60. Toppröset är litet, lagom att knyta skon på, fler behöver gå upp hit. Vi sprang upp, men mest cyklade vi. 8 km mtb och 2,5 km löpning, lika långt tillbaka. Vyn över fjällvärlden är magisk och Skarsfjället känns nära. 7,5 km till dess högsta punkt om jag mäter via Fjällkartan som app.

Har man inte Fjällkartan som app och gillar fjällen så måste man ladda ned den. Telefonen kan och bör du ha på flygplansläge och så lär du vara medveten om att inte batteriet räcker för evigt.

Mitt tredje tips är ull. Termometern visade plus 24 grader i solen när vi stack ut och 7 grader och piskande regn när vi kom tillbaka till bilen. Inget ovanligt i sig, vädret skiftar på fjället och graderna likaså. ”Woolshell pants” har Aclima ett par tights som heter och vad jag gillar dessa. Vadningen var mer än knädjup, ull värmer när det blir blött och torkar fort. De var heller inte för varma när vi stack iväg och de fungerar i minus 10 också utan långkalsonger. Men det ska vi väl slippa i sommar. Det är så att jag vill skriva att alla borde ha dessa.

Det var en fin tur, blir alldeles lycklig. Men det är mer tacksamt att fota när det är sol. Emma har tagit bilden när jag paddlar i min orangea båt och Jocke bilden när jag cyklar med Mittåkläppen i bakgrunden.