Intensiva veckor, framför allt helger, avlöser varandra. Länsförsäkringar var här med sin skidsektion, en film om helgen kan ni se genom att klicka här.
Sedan var det dags för årets Vasaloppsläger, en alltid lika rolig helg där jag och Richard får gå in och jobba mycket med detaljer. Vi filmade deltagarnas teknik och analyserade, lyssnade till en OS-guldmedaljör, skidade på fjället en magisk morgon, åt efterrätt på Bruksvallarnas toppstuga Karinknallen efter en skoter- och bandvagnsfärd i månsken, yogade med Grant Gilmer, åt gott och umgicks.

Just nu är jag hemkommen från en vecka i Piteå med SM, jag var där som tekniskt delegat från Svenska Skidförbundet med uppgift att hjälpa arrangören, se till att tävlingarna genomförs på ett bra sätt, agera jury, dela ut skriftliga varningar till den som inte följer regelboken (gult kort tilldelades två åkare denna vecka), hjälpa till med tävlingsbanor, vara ett bollplank till arrangören, osv.

En vecka med väldigt fina tävlingar och tuffa banor med fina uppförsbackar som jag gillade skarpt.

Gemensamt för alla tre veckor är att det någon, några dagar har varit väldigt kallt. Jag tänkte därför ge mina bästa tips för hur man kan klä sig i kyla.

Viktigt är att klä sig varmt, men inte för varmt, då blir man bara svettig och senare kall pga det. Lager på lager är bäst. Då kan man också justera under passets gång. Jag använder alltid ull underst, både sporttop och trosor. Vad gäller underställ har jag genom åren testat otroligt många olika och överlägset är Aclimas underställ i nät, japp man ser ut som en kassler -tänk brynja- så därför ingen bild ;). Det som gör det så bra är funktionen att när det är kallt så värmer luften i hålen, när du är för varm så släpper den ut värmen. Förenklat och kanske inte helt riktigt förklarat, men det funkar otroligt bra. Jag gillar tröjan med krage bäst.

På fötterna även där strumpor i ull och om du är riktigt frussen så är tipset strumpor med värmeslingor och batteri. Pjäxor som passar din fot och på det pjäxöverdrag. Under skidbyxorna så har jag ofta ett par korta byxor i ull. Och är det riktigt kallt så är mitt favoritmaterial primaloft, ett par byxor till knäna att dra över de vanliga skidbyxorna. På överkroppen en väst i primaloft och en skidjacka. En primaloftjacka om det är väldigt kallt och jag ska instruera. Primaloft är otroligt varmt, men fortsatt smidigt att röra sig i och också ett väldigt smidigt plagg att ta med sig.

På händerna i princip alltid tum-skid-vantar och en fingerhandske under i ull. Ni börjar känna igen konceptet? Ull kyler inte ner kroppen när du en gång blivit svettig och luktar heller aldrig, det kan kanske låta konstigt men jag tvättar mina underställ någon gång per vinter bara, mer behövs inte trots att jag använder det varje dag.

Buff i ull, Aclima har en med nät för näsa och mun som man kan dra upp, som hjälper otroligt bra. Det blir nästan som en enklare variant av värmeväxlare. På huvudet en mössa, som är extra tjock över öronen och skidglasögon, jag har känsliga ögon och gråter annars lätt i var och varannan nedförsbacke. Onödigt när ju skidåkning är det bästa jag vet;) Bliz har ett par där linsen ändras automatiskt efter väder och sikt, smidigt om man vill slippa byta lins från gång till gång.

Topsport har batteristrumpor, skidhandskar och Malojas skidkläder, understället finns hos Julia på Hillside.